Dziewczyna chce żebym był zazdrosny – jak na to zareagować oraz wyeliminować zazdrość ze związku?

„Dlaczego dziewczyna chce żebym był zazdrosny? Czy to normalne, że ona się tak zachowuje i wymaga ode mnie chorej zazdrości? Jak na to zareagować i jak się wobec tego zachować?” Wywoływanie w mężczyźnie zazdrości to poważny problem, który może napsuć Ci wiele nerwów i zniechęcić Cię do dziewczyny. Jeżeli borykasz się z podobnym problemem i szukasz rozwiązania, to zapraszam Cię serdecznie do lektury tego wpisu.

Dziewczyna chce żebym był zazdrosny

Jesteś w stałym związku z dziewczyną, a ona cały czas chce wzbudzić w Tobie zazdrość. Ona cały czas wymaga od Ciebie zapewnień miłości i tego, abyś non stop się o nią starał.

Dziewczyna cały czas:

• wspomina o swoich kolegach
  • gada o byłych i ich chwali
  • opowiada Ci swoje intymne historie z innymi facetami
  • podrywa innym mężczyzn na Twoich oczach
  • komentuje aparycję innych facetów i mówi, że są „niczego sobie”
  • mówi Ci, że była z kolegą na piwie i potem była u niego w domu

Najogólniej ujmująć, kobieta robi wszystko po to by Cię wnerwić, wzbudzić w Tobie zazdrość i doprowadzić złości.

Co więcej, dziewczyna bardzo często sama jest chorobliwie zazdrosna o Ciebie i cały czas chce wiedzieć z kim przebywasz, gdzie jesteś i o kim myślisz.

Jednym słowem – kobieta jest straszliwie zazdrosna i tego samego wymaga od Ciebie.

Zazdrosny o dziewczynę – jak poradzić sobie z zazdrością w związku

„Dziewczyna chce żebym był zazdrosny… Dlaczego ona to robi?”

Prawdziwy powód jej zachowania

Musisz być pewny, że jej zachowanie nie jest zupełnie przypadkowe, jeżeli regularnie się powtarza. Zgaduję, że właśnie tak jest, ponieważ właśnie czytasz mój artykuł i szukasz odpowiedzi na swoje pytanie.

Zanim jednak przedstawię Ci najczęstsze powody jej zachowania, chce abyś był pewny jednej rzeczy:

Wywoływanie zazdrości jest niedopuszczalne i nie jest normalnym zachowaniem! Nadmierne wywoływanie zazdrości to pewien sposób perfidnej manipulacji w związku.

Kobieta nie musi koniecznie wiedzieć, że źle robi i sprawia Ci tym nie lada przykrość.

One robią to na zasadzie instynktu i wrażenia, że skoro coś działa to należy wykorzystywać. Dziewczyna wywołuje w Tobie zazdrość, oczekując przy tym pewnego zachowania i reakcji. Jeżeli ją otrzyma, to widzi że to działa i później tylko powiela wcześniej ustanowiony schemat. Nie jest to oczywiście dla nas miłe, no ale… Dla kobiety to działa i tego będzie się trzymać.

Dlatego też, musisz po prostu przestać reagować na jej głupie zagrywki i pokazywać jej, że Cię to nie rusza!

To bardzo prosta zależność:

Kobieta widzi, że jesteś zazdrosny i otrzymuje to co chciała, więc będzie to robić częściej!

Wejdźmy jednak głębiej w jej intencje i sprawdźmy co kobieta konkretnie oczekuje gdy chce żebuś był o nią zazdrosny.

Oto 3 powody, dla których kobiety wywołują w nas zazdrość:

1. Ona Cię sprawdza

Sytuacja, która przydarza się przed związkiem lub tuż po ustanowieniu wyłącznej relacji.

Kobieta chce po prostu sprawdzić czy nie jesteś kontrolującym maniakiem i sprawdza jak reagujesz na jej prowokacje.

Dziewczyna bardzo będzie chciała zobaczyć jaki jesteś i czy da się z Tobą wytrzymać, czy nie będziesz jej kontrolować i ustalał chorych zasad.

Kobiety nie są głupie i wolą sprawdzić jaki jesteś, zamiast wypytywać Cię o te kwestie. Ona doskonale wie, że samo pytanie jest bezsensowne i nie przyniesie jej żadnej odpowiedzi. Dlatego też, postanawia sprawdzić stan faktyczny i Cie testuje.

Dlatego też nie pokazuj swojej zazdrości, pokaż klasę i udowodnij kobiecie, że nie należysz do grona straszliwych zazdrośników.

2. Ona jest niedowartościowana

Niedowartościowane kobiety bardzo lubią czerpać energię od swoich mężczyzn poprzez wzbudzanie zazdrości. Dla nich uwaga partnera w związku jest niewystarczająca i muszą czerpać „atencję” od innych facetów.

Dlatego też, ona będzie zaczepiać innych facetów, ponieważ dla niej to dobra zabawa i ogromna dawka dowartościowywująca!

Co więcej, ona widząc Twoją negatywną reakcję, zdaje sobie sprawę z Twojego słabego punktu. Dziewczyna dostrzega Twoją słabość, wykorzystuję ją i trzyma Cię w szachu.

Może Ci się wydawać to dziwne i nielogiczne, ale kobieta poprzez takie zachowanie wie, że ma Cię w garści i że może wywoływać w Tobie pożądane przez nią zachowania. Świadomość, że ma się nad kimś władze jest bardzo przyjemna i kobieta tej przyjemności się nie pozbędzie. Dlatego też – jeżeli nic z tym nie zrobisz – będzie wzbudzać w Tobie zazdrość.

3. „Zazdrość w związku jest dobra”

Według wielu ludzi, zazdrość w związku jest dobra i pokazuje zaangażowanie drugiej osoby.

Guzik prawda!

Prawda jest taka, że wyżej wspomiana gadka jest idealną wymówką do tego, aby manipulować drugą osobą i robić jej chore jazdy!

Niektóre przedstawicielki płci pięknej jednak tak myślą, przez co:

• gdy tylko chcą otrzymać trochę czułości i uwagi od faceta…
  • jeżeli chcą sprawdzić, czy mężczyźnie na niej jeszcze zależy…

… wywołują w nim zazdrość i mają odpowiedź NA TACY!

Problem jest niestety w tym, że niesamowicie nas to denerwuje i doprowadza do szewskiej pasji!

Jak na to zareagować?

Po prostu nie pokazuj, że jesteś zazdrosny i zachowuj się tak jakby Cię to w ogóle nie ruszało!

Jeżeli kobieta będzie rozmawiać z innym facetem to nie reaguj na to!

Możesz dodatkowo obrócić całą sytuację w żart i gdy dziewczyna będzie chwalić przypadkowego faceta, możesz żartobliwie dodać:

Faktycznie… Jest niesamowice zbudowany! Jakbym był dziewczyną, to nie mógłbym mu się oprzeć 😉

Gdy ty zaczniesz zlewać jej prowokacje, to ona straci swoją broń i przestanie w końcu wzbudzać w Tobie zazdrość, ponieważ będzie widziała, że to nie działa.

Jeżeli dziewczyna zobaczy, że wzbudzanie zazdrości na Tobie nie działa, to przestanie to po prostu robić!

Przez to sytuacje zupełnie się odwrócą i to ona zacznie zachowywać się pod Twoją modłę.

Nie jesteś zazdrosny? Już Ci na mnie nie zależy!

Gdy dziewczyna zauważy, że nie jesteś już o nią zazdrosny i nie reagujesz na jej zaczepki, może obudzić się z następującym twierdzeniem:

Tobie już na mnie nie zależy… W ogóle nie reagujesz na moje zachowanie… Już mnie nie chcesz?!

Musisz jej w takiej sytuacji wytłumaczyć, że zazdrość nie jest równoznaczna z tym że komuś na związku zależy.

Podkreśl zaufanie wierność. Daj kobiecie do zrozumienia, że nie masz powodu do bycia zazdrosnym, ponieważ jesteście w związku i obdarzacie się wzajemnym zaufaniem. Doceń jej wolną wolę i pokaż, że jesteś spokojny, ponieważ wiesz, że ona jest mądra kobietą.

Oto przykładowy schemat rozmowy:

Dziewczyna: Co?! Nie jesteś już zazdrosny? To znaczy, że mnie już nie chcesz i na mnie Ci nie zależy?

Ty: Nie jestem zazdrosny, ponieważ Ci ufam. Jesteśmy razem w związku na wyłączność i możemy sobie ufać, prawda? Masz wolną wolę i możesz zrobić co tylko chcesz i dobrze wiesz, że nie będę wtedy w stanie Cię powstrzymać. Wierzę jednak, że jesteś mądra dziewczyną i nie zrobisz żadnej głupiej rzeczy i będziesz według mnie uczciwa, tak jak i ja jestem uczciwy wobec Ciebie. To jest właśnie zaufanie, na którym mi bardzo zależy. Zazdrość jest negatywnym uczuciem i zawsze wprowadza negatywne emocje do związku. Dlatego też chcę go uniknąc i pozostawiam Tobie wolną wolę, ponieważ Ci UFAM.

Dziewczyna: No dobra… Ale ja myślę, że jak mężczyzna jest zazdrosny to pokazuje że zależy mu na swojej kobiecie…

Ty: To tylko jeden z wielu sposobów na pokazanie swojego zaangażowania. Jak już wcześniej wspomniałem, zazdrość nie jest dobrym sposobem, ponieważ jest negatywna i wnosi do naszego związku wiele niepewności i goryczy. Jeżeli chcesz zobaczyć czy mi na Tobie zależy, to zobacz jak się według Ciebie zachowuję. Szanuję Cię? Spotykam się z Tobą? Jestem Ci bliski? No właśnie… Moje codzienne gesty i zachwowanie powie Ci o mnie więcej niż tysiąc słów i setki gestów zazdrości.

Dziewczyna: Masz rację… Musimy sobie po prostu ufać 😉

Nie daj sobie wejść na głowę i wyeliminuj zazdrość ze swojej relacji.

Nie bój się powiedzieć „nie!” zazdrości

Związek to tak naprawdę walka o władzę. Jeżeli odpuścisz dziewczynie i pozwolisz jej ustalać zasady, to narażasz się na to, że będziesz grał w grę, w którą grać nie chcesz.

Albo ty nauczysz swoją dziewczynę zasad obowiązujących w związku, albo ona sama narzuci Ci swoje!

Nie daj sobie wejść na głowę i ustal zasady tak abyście obydwoje mogli czuć się swobodnie i komfortowo w związku.