Jak zachęcić dziewczynę do sportu i zdrowego trybu życia?

Jak zachęcić dziewczynę do sportu, ćwiczeń i pracy nad swoją sylwetką? Czy możliwe jest przekonanie lub zmuszenie kogoś do zmiany? W wielu przypadkach jest to bardzo trudne, a nieraz wręcz niemożliwe. Prawda jest taka, że największy wpływ mamy tylko na swoje życie. Zmuszanie lub przekonywanie innych nierzadko kończy się porażką.

Jak zachęcić dziewczynę do sportu?

Ostatnio otrzymałem na swoją skrzynkę mailową ciekawe zapytanie dotyczące dziewczyny pewnego czytelnika i jej problemu z sylwetką.

Masz pytanie? Napisz do mnie maila!

Oto treść jego maila:

Czesc. Mam kolejne pytanie. Mam problem z dziewczyna, to znaczy nie do konca to problem ale chcialbym to zmienic. Otoz od zawsze dziewczyna byla osoba taka ,,bardziej przy kosci,, i teraz w zwiazku widze ze jakby ona lekko znow przybrala kraglosci. Chcialbym powiedziec jej zeby zaczela cwiczyc i troche schudla ale nie wiem jak to zrobić. Powiedziec jej to czy jakos zasugerowac? Chcialbym by byla troszke chudzsza bo naprawdę w porządku dziewczyna tylko ta jej sylwetka lekko odstaje, co poradzisz?

Pozdrawiam Maciek

Jak zachęcić dziewczynę do sportu i zdrowego trybu życia?

Zanim wejdziesz w związek, zaakceptuj drugą osobę

Z treści tego maila wynika, iż czytelnik zdawał sobie sprawę z Tego iż jego dziewczyna ma pewne wady, które mu przeszkadzały.

Mimo wszystko jednak, mając świadomość jej niedoskonałości, wszedł z nią w związek.

Jeżeli przed związkiem zauważasz jakąś wadę drugiej osoby, to masz dwa wyjścia: możesz ją zaakceptować i być z nią w związku albo po prostu podziękować za znajomość i nie robić dziewczynie nadziei!

Ludzie potrafią zmienić się o 180 stopni, jednak takie zmiany należą do rzadkości. Ja na Twoim miejscu nie łudziłbym się, że kobieta tylko dla Ciebie:

• rzuci palenie
  • zmieni swój toksyczny charakter
  • schudnie i zacznie ćwiczyć
  • przestanie nadmiernie przeklinać

Dziewczyna cały czas się obraża – co mam zrobić?

Dlatego zawsze, gdy poznajesz kobietę i jej zalety i wady, masz trzy wyjścia:

1. Możesz zaakceptować jej niedoskonałości i być z nią w związku

2. Urwać kontakt z tą dziewczyną i nie robić jej złudnych nadziei

3. Wejść z nią w związek i próbować poprawić jej wady, co jest bardzo trudne i nieraz wręcz niemożliwe.

Nie oceniaj i nie komentuj jej sylwetki!

To najgorsza rzecz jaką chyba możesz zrobić. Otwarte komentowanie i krytykowanie wad innych ludzi, a w szczególności Twojej dziewczyny prawie zawsze przynosi negatywne skutki.

Gdy będziesz wytykał jej, że jest za gruba lub że powinna poćwiczyć, to dziewczyna poczuję się urażona i pomyśli że nie jest już dla Ciebie atrakcyjna.

Gdy otwarcie krytykujemy czyjąś wadę, to druga osoba naturalnie odbiera to jako atak na swoją osobę.

Uważaj! Kobiety są wyjątkowo wrażliwe na punkcie swojej sylwetki! Nawet dobrze wyglądające dziewczyny często zaniżają swój obraz i myślą że są za grube/za chude.

Komentowanie sylwetki kobiety, dodatkowo w sposób negatywny to jak wbiegnięcie na pole minowe.

Jak wyobrażasz sobie taką rozmowę?

Ty: Słuchaj Monika… Wiesz co… Trochę Ci się przytyło i powinnaś zacząć ćwiczyć! Nie jedz już tych fast-foodów i zacznij robić sobie sałatki do pracy.

Dziewczyna: Masz rację, głupia jestem. Idziemy pobiegać na mieście?

Ty: Jasne!

Idealna konwersacja! Niestety, do takiej wymiany zdań najprawdopodobniej nie dojdzie.

Jeżeli już ocenisz jej wygląd i zaczniesz namawiać do ćwiczeń, sytuacja może do sytuacji przedstawionej na obrazku poniżej.

Dlaczego?

Drugiej osoby nie da rady zmienić, jeżeli ona tej zmiany nie chce!

To stara jak świat zasada, o której prawie że nikt nie pamięta!

Nie da rady zmienić osoby, która zmiany nie chce – to niemożliwe!

Miałem podobną sytuację w rodzinie. Nie będę wchodził w szczegóły, ważna jest tu jednak sama historia.

Pewna osoba miała problem z alkoholem. Osoba ta, nie potrafiła zapanować nad swoim nałogiem i wszystkie zarobione pieniądze wydawała na wódę. Sto procent zarobków szło na alkohol. Jedzenie, dom i inne środki niezbędne do życia zapewniała tej osobie rodzina. Wszyscy domownicy chcieli zmiany tej osoby. Były modlitwy, odwyki, tysiące rozmów i kłótni. Był tylko jeden problem. Osoba dotknięta alkoholowym problemem w ogóle nie chciała się zmienić! Wyszło finalnie na tym, iż rodzina bezsilnie walczyła z nałogiem, a osoba ta tak czy siak robiła swoje.

Zmiana drugiej osoby jest niemożliwa, gdy nie ma chęci do zmiany po drugiej stronie.

Nie ma znaczenia czy jest to problem alkoholowy, problem z sylwetką, uzależnienie od papierosów czy narkotyków.

Do zmiany potrzebna jest przede wszystkim chęć osoby zmienianej.

No właśnie… Czy da się jakoś namówić dziewczynę do ćwiczeń i zdrowego trybu życia?

Jak zachęcić? Daj przykład!

Aby dziewczyna chciała popracować nad swoją sylwetką, musisz zainspirować ją do zmiany.

Baw się dobrze – 10 pomysłów na randki z dziewczyną.

Jeżeli nie wiesz jak zachęcić ją do sportu, to zacznijcie chodzić na aktywne randki oraz jedzcie zdrowe jedzenie.

Zamiast znów iść do kina, gdzie tylko siedzielibyście i zajadali się niezdrowymi przekąskami, zagrajcie razem w Squasha, a potem przygotujcie sobie sami zdrowy posiłek.

Nie wpadaj jednak w pułapkę osoby, która próbuję zmienić i zamęczyć dziewczynę ćwiczeniami. Twoja propozycje powinny wychodzić raczej naturalnie, jako przejaw Twojego zainteresowania sportem i chęci poznania czegoś nowego.

Zamiast namawiać dziewczynę na sport, ponieważ „powinniście poćwiczyć”, powiedz jej, „że jest piękna pogoda na dworze i aż żal nie spędzić tego czasu na dworze”.

Inicjatywa powinna zawsze wychodzić z Twojej strony i nigdy, pod żadnym pozorem, nie nawiązuj do jej sylwetki.

Zaproś ją na wspólne ćwiczenia na siłowni by pokazać jej ćwiczenia jakich się nauczyłeś lub by pokazać jej co robisz podczas pobytu na tym obiekcie.

Gdy wybieracie się na randkę, to weźcie rowery zamiast samochodu. Gdy dziewczyna będzie pytać się o powód, powiedz że chcesz dbać o środowisko i nie masz ochoty stać w korkach, gdy masz możliwość relaksującej przejażdżki.

Bądź dla niej dobrym przykładem i wzorem do naśladowania.

Wymagaj najpierw od siebie, potem od innych

Jeżeli sam będziesz dbał o swoją sylwetkę, to bardzo możliwe że kobieta pójdzie Twoim śladem i też zacznie o siebie dbać.

Absurdem byłoby gdybyś wymagał szczupłej i wysportowanej sylwetki od kobiety, kiedy Twoja figura pozostawiałaby wiele do życzenia.

Bądź konsekwentny w swoim działaniu i pracuj nad sobą, a kobieta również poczyni kroki w tym kierunku.

Kobieta może też naśladować Cię w drugą stronę!

Jeżeli Ty nie będziesz dbał o siebie, to czemu kobieta miałaby to robić?

Warto zadać sobie pytanie: Czy ja dostatecznie dbam o swoją sylwetkę?

Niekiedy dochodzi w związku do sytuacji w której to mężczyzna kompletnie przestaje o siebie dbać.

Skoro mężczyzna nie dba o siebie, to czemu kobieta miałaby to robić?

W związku ludzie upodabniają się do siebie. „Kto z kim przestaje, takim się staje”.

Stań się lepszą wersją siebie oraz świeć przykładem, a kobieta będzie Cię naśladować!

To znacznie lepsze rozwiązanie niż bezsensowne próby zmiany kogoś na siłę.

Bądź odpowiednim przykładem!

Nie każdego można zmienić, nieraz to niemożliwe.

Jedyna osobą jaką możesz w pełni zmienić, to właśnie TY! Jeżeli Twoja dziewczyna nie będzie chciała pracować nad swoją sylwetką, możesz jedynie być dla niej przykładem i czekać na inspirację.

Jeżeli jednak tak nie będzie, zaakceptuj to!

Miałeś do czynienia z podobną sytuacją? Próbowałeś kiedyś zmienić na siłę dziewczynę? Udało Ci się czy jednak Twój cały plan trafił szlag?

Podziel się swoją historią w komentarzu!

Pozycja obowiązkowa dla każdego faceta w związku. Dzięki tej książce będziesz gotowy na wszystko w swojej relacji romantycznej, a pojęcia takie jak rozstanie czy brak zainteresowania będą Ci niestraszne!