Dziewczyna potrzebuje czasu i nie chce związku. Co to oznacza? Jak na to zareagować?

Randkujesz z nową poznaną kobietą i chciałbyś stworzyć z nią związek. Jest tylko jeden poważny problem: dziewczyna potrzebuje czasu oraz mówi Ci, że jeszcze nie jest gotowa na związek. Jak na to zareagować? Co to właściwie oznacza? Czy jej zachowanie nie jest przypadkiem oznaką braku zainteresowania? Jeżeli spotkałeś się z sytuacją, w której dziewczyna poprosiła Cię o więcej czasu i nie wiesz co robić, to ten artykuł z pewnością Ci pomoże! W niniejszym wpisie, wyjaśnię Ci dlaczego kobiety tak się zachowują, w jaki sposób mogłeś wywołać jej postępowanie oraz dam Ci ewentualne rozwiązania Twojego problemu. Zapraszam do lektury artykułu!

Dziewczyna potrzebuje czasu, czyli o co chodzi?

Zanim przejdziemy do omawiania ww. sytuacji, wyjaśnijmy sobie z jaką sytuacją mamy do czynienia.

Dziewczyna potrzebuje czasu, czyli co właściwie?

Mówimy tutaj przede wszystkim o sytuacji, w której randkujesz z dziewczyną, posuwasz relację do przodu i zmierzasz w stronę romantycznego związku. Gdy Ty już jesteś gotowy na „coś więcej” i to pokazujesz dziewczynie, ona właśnie wylatuje z tekstem, że potrzebuje czasu lub też chce żebyś zwolnił.

Dziewczyna, nie wiadomo czemu, staje się nagle zimna i zdystansowana wobec nas, kiedy to kilka tygodni temu sytuacja wyglądała inaczej.

O co jej chodzi? Czego ona może chcieć? Co jest nie tak w naszej relacji?

Odpowiedzi na tak postawione pytania może być przynajmniej kilka. Zanim zaczniemy przyglądać się możliwym przyczynom takiego zachowania, przyjrzyjmy się na chwile kobiecej naturze.

Kobiety potrzebują znacznie więcej czasu w relacji romantycznej!

Jeżeli kobieta potrzebuje czasu i chce abyś zwolnił, to na 90% jest to objawa jej odmiennej, kobiecej natury. Musisz wiedzieć, że płeć piękna w zupełnie inny sposób podchodzi do relacji damsko-męskich i potrzebuje też wobec tego więcej czasu. O co mi konkretnie chodzi?

Kobiety, w przeciwieństwie do mężczyzn, znaczniej wolniej dojrzewają do poważniejszych gestów i stanów relacji romantycznych. Faceci już po 2-3 tygodniach są zakochani w drugiej osobie i są gotowi na związek. Płeć piękna jednak, potrzebuje znacznie więcej czasu i zaufania.

Bardzo często właśnie zdarza się tak, że my jesteśmy już w pełni gotowi na związek i…

• zaczynamy dotykać, przytulać dziewczynę;
  • próbujemy inicjować bardziej śmielsze i dłuższe pocałunki
  • rozmawiamy z dziewczyną o uczuciach
  • zaczynamy poruszać temat związku

… i to wszystko po kilku spotkaniach! Dla nas wydaję się to naturalne, tak już po prostu mamy. Jednak czy zastanawiamy się przy tym co czują w takiej sytuacji kobiety?

Otóż wszystko wskazuje na to, że kobiety potrzebują znacznie więcej czasu i nie zakochają się w nas w ciągu kilku dni, czy też tygodni. Pamiętaj, że niemal każda dziewczyna potrzebuje czasu i z całą pewnością nie będzie gotowa na związek po kilku spotkaniach. Płeć przeciwna jest znacznie bardziej zachowawcza i potrzebuje nam bardziej zaufać. Dla nas naturalną rzeczą jest to, że my po kilku spotkaniach już szalejemy na punkcie dziewczyny. W przypadku kobiet, proces ten jest dłuższy.

Jakie ma to przełożenie na rzeczywistość?

Po pierwsze, nie powinniśmy naciskać kobiety i powoli prowadzić relację. Bardzo możliwe, że swoim zachowaniem i ciśnieniem na związek, po prostu ją przestraszyliśmy i spowodowaliśmy, że ona się od nas wycofuje.

Gdy za bardzo ją naciskamy i narzucamy jej za szybkie tempo, ona może się wycofać. Dlatego też, dziewczyna w takich sytuacjach „potrzebuje czasu” i dystansuje się wobec nas.

Skoro już znasz bardzo ważny aspekt kobiecej natury, możemy teraz przejść do najbardziej prawdopodobnych przyczyn jej zachowań.

Co mogło spowodować w dziewczynie wycofanie i dlaczego ona potrzebuje czasu? Oto 3 możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy:

1. Zbyt częste spotkania i zbyt częsty kontakt

Pierwsze spotkania to z całą pewnością najświeższy i najlepszy moment w przeważającej ilości relacji. Wszystko na samym początku jest takie nowe, ciekawe i niezbadane. Wtedy właśnie, dziewczyna z którą randkujemy, jest nami zafascynowana i nie może doczekać się kolejnej randki. Wyżej wspomniany stan ekstazy i zafascynowania trwa dokładnie do momentu, w którym przesadzimy i zaczniemy za często z dziewczyną się spotykać za często się z nią kontaktować. Wtedy właśnie, wszelka fascynacja i ciekawość powoli wygasa, a do relacji wkracza rutyna.

Pół biedy jest wtedy, gdy dziewczyna traci stopniowo swoje zainteresowanie wskutek zbyt częstych spotkań i zbyt intensywnego kontaktu. Bardzo często zdarza się tak, że kobieta, w reakcji na nasze przyśpieszone tempo, zaczyna kompletnie się wycofywać oraz się do nas dystansować! Wtedy właśnie mamy do czynienia z sytuacją w której dziewczyna potrzebuje czasu.

Ona, widząc zbyt częste spotkania w postaci 3-4 randek tygodniowo oraz otrzymując codzienny kontakt telefoniczny, doświadcza następujących myśli:

• „Zaczynamy zachowywać się jak para… On się chyba we mnie zakochał! Cały czas mnie napastuje i nie pozwala mi żyć własnym życiem.”
  • „Czy my już jesteśmy razem? Jak tak często będziemy się spotykać, to znajomi mogą pomyśleć, że ja już z nim jestem, a ja przecież NIE JESTEM JESZCZE CO DO NIEGO PEWNA! Musimy zwolnić…”
  • „On przestaje mi się podobać… Cały czas mnie prześladuje i nie daje mi chwili spokoju. Co za natręt!”
  • „Czy on nie ma co robić w swoim życiu?! Dlaczego tak często? Jeżeli on tak się zachowuje przed związkiem, to boję się pomyśleć co będzie potem…”

Zbyt częsty i zbyt intensywny kontakt wywołuje w kobiecie chęć wycofania się z relacji!

Na samym początku, musisz karmić dziewczynę małymi kęsami i pozwolić jej na powolne poznawanie Twojej osoby. Aby to osiągnąć, jedna randka tygodniowo to wystarczająca częstotliwość.

2. Uczucia na początku relacji

Kobiety w relacjach romantycznych chcą czuć się kochane i poządane – to wiadome. Warto jednak podkreślić, iż płeć przeciwna potrzebować będzie takich zapewnień w zaawansowanym związku. Na samym początku, gdy macie za sobą pierwsze randki, wyjawianie kobiecie swoich uczuć jest wysoce niewskazane!

Dlaczego?

1. Jak już wcześniej wspomniałem, kobiety znacznie wolniej się zakochują. Dlatego też, bardzo możliwe, że w momencie gdy Ty będziesz w kobiecie zakochany i to jej wyjawisz, ona nie będzie jeszcze gotowa i się po prostu Ciebie przestraszy!
  2. Kobiety uwielbiają tajemnice! One pragną czuć do samego końca dreszczyk niepewności dotyczący relacji. One chcą abyś Ty je trzymał w niepewności i pozwalał tym samym im się w Tobie rozkochać! Myślisz, że dlaczego kobiety tak bardzo lubią czytać różnej maści romansidła i filmy romantyczne? Przyczyna jest prosta. One w tych dziełach kultury otrzymują olbrzymie ilości romantycznych niewiadomych i tajemnic! Dlatego też, jeżeli Ty wyjawisz jej bezpośrednio swoje zamiary, to cały czar pryśnie. Trzymaj swoje uczucia na wodzy i nie wyjawiaj jej co do niej czujesz!

Dlaczego dziewczyna potrzebuje czasu?

Bardzo możliwe, że wyleciałeś do niej z uczuciami i zabiłeś jej fascynację i zainteresowanie. Dziewczyna mogła być przecież świeżo po rozstaniu lub po prostu mogła też być nieufana wobec mężczyzn. Gdy Ty wyjawiasz jej uczucia i naciskasz ze związkowymi gestami, ona może słusznie się wystraszyć i pomyśleć, że…

• naciskasz na związek z nią, ponieważ chcesz ją wykorzystać;
  • chcesz od niej TYLKO JEDNEGO;
  • ma do czynienia z niedojrzałym desperatem;

Podobnie może być też z bardziej śmiałymi gestami czułośći takimi jak przytulenie czy złapanie za rękę. Jeżeli zbyt szybko zaczniemy „inicjować dotyk”, to kobieta może również się wystraszyć i się do nas zdystansować. Dlaczego? Tak jak w poprzednich przykładach – ona na związek nie jest gotowa, a my pokazujemy jej gotowość!

Zwolnij! Nie musisz się spieszyć. Pośpiech wskazany jest wszakże tylko w przypadku łapaniu pcheł.

3. Dziewczyna nie jest po prostu zainteresowana!

Abstrahując już od wszystkich błędów jakie możemy popełnić w romantycznej relacji, przyczyną dziwnego zachowania kobiety może być ONA SAMA.

Do czego zmierzam? Może się przecież tak zdarzyć, że dziewczyna z którą randkujesz, od samego początku nie była Tobą zainteresowana i nigdy nie chciała z Tobą wejść w romantyczną relację. Ona, widząc iż sytuacja zmierza w kierunku związku, może tłumaczyć brak zainteresowania tym, że potrzebuje czasu. Taka dziewczyna cały czas będzie wodzić Cię za nos, i mimo upływających miesięcy, cały czas będzie mieć jakiś „powód”.

Możesz się zapytać – dlaczego taka dziewczyna ze mną randkuje i utrzymuje ze mną kontakt, skoro nie jest zainteresowana? Przecież jeżeli nie jest zainteresowana, to nie powinna się ze mna spotkać, tak?

Jak najbardziej, tak to powinno wyglądać. Niestety jednak, nieraz kobiety łamią ww. zasadę i spotykają się z nami z własnych, egoistycznych powodów.

Ona nie jest Tobą romantycznie zainteresowana, ale chce Cię po prostu wykorzystać do własnych celów. To właśnie wyjaśnia jej zachowanie. Co ona może od Ciebie chcieć?

• Dziewczyna może się po prostu nudzić, a randki z Tobą traktuje jako lekarstwo na nudę i rutynę. No bo przecież… Kto by nie skorzystał z okazji darmowego obiadu czy wypadu do kina?
  • Kobieta może odczuwać deficyty męskiej atencji i chce być podziwiana. Dlatego też, ona spotykając się z Tobą, czuje że jest przynajmniej jakiś facet, który za nią szaleje…
  • Dziewczyna nie chce być gorsza od swoich koleżanek, które mają duże powodzenie u męzczyzn i non stop z kimś randkują

Abstrahując od powodu jej zachowania – jeżeli ona nie jest Tobą romantycznie zainteresowana, to ona spotyka się z Tobą dla własnego egoistycznego powodu.

Jej prawdziwa twarz wychodzi właśnie w momencie, gdy obiektywnie, zarówno Ty jak i ona, powinniście być już gotowi na związek. Ona zdaje sobie z tego sprawę, nie chce tracić „jelenia”, nie chce wchodzić też w związek z Tobą. Dlatego też, ta dziewczyna będzie cały czas potrzebowała czasu. Nawet jak Ty będziesz prowadził relację powoli i z odpowiednim przygotowaniem…

Dziewczyna potrzebuje czasu – jak to naprawić?

Skoro już wiesz co mogło spowodować jej zachowanie, zapewne będziesz chciał dowiedzieć się jak to naprawić i nakierować relację na odpowiednie tory.

Co powinieneś teraz zrobić? Po pierwsze, zwolnij! Daj kobiecie to, czego faktycznie chce.

Jeżeli kobieta potrzebuje czasu i nie jest jeszcze gotowa na związek, to daj jej to czego chce. Nie naciskaj na relację i pozwól jej powoli rozkochiwać się w Tobie!

Jakie działania powinieneś podjąć?

1. Ogranicz spotkania do 1 tygodniowo. Przeznaczaj 2-3 godziny na randkę z dziewczyną i pozwól jej za sobą zatęsknić. Nie pisz z nią na komunikatorach i po prostu czekaj na kolejne spotkanie.
  2. Powstrzymaj się od wysypywania ze swoich uczuć, ogranicz kontakt fizyczny do zwykłego pocałunku w usta. Nie wyjawiaj jej, że się w niej zakochałeś.
  3. Nie poruszaj tematu związku i poważnej relacji aż do momentu w którym sam zobaczysz, że dziewczyna na ten związek jest gotowa. Płeć przeciwna powinna być gotowa na taki gest po 8-12 spotkaniach, z uwzględnieniem iż spotykasz się raz w tygodniu.

To tylko skrótowy i bardzo uproszczony plan postępowania. Kompletny plan postępowania z płcią przeciwną jest znacznie bardziej złożony i dokładny. Jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć jak postępować z kobietami i nie popełnić przy tym już żadnych błędów, polecam Ci moją książkę poświęconą tym zagadnieniom:

Algorytm Podrywu, czyli jak zdobyć wartościową dziewczynę do związku

Jeżeli jednak potrzebujesz szybkiej i natychmiastowej rady, zapamiętaj przynajmniej to: zwolnij i daj ten dziewczynie czas!

Jeżeli ona potrzebuje czasu, to po prostu jej go daj!

Jeśli dziewczyna potrzebuje czasu i jednocześnie Ci to sygnalizuje, to oczywistym jest to, że ona chce Ci coś przekazać. W tym przypadku akurat, ona chce po prostu abyś zwolnił i powoli rozwijał relację. Gdy Ty faktycznie dasz jej odetchnąć i powoli poprowadzisz relację, to kobieta będzie przekonywać się do Ciebie i da Ci sama sygnał, gdy będzie gotowa na związek.

Pamiętaj: pośpiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł!

Kobiety potrzebują znacznie więcej czasu na rozwinięcie w sobie gotowości do kolejnych kroków w romantycznej relacji. Jeżeli jej tego czasu nie dasz, to ryzykujesz, iż zaprepaścisz dobrze zapowiadającą się relację!

Potrzebujesz porządnej dawki wiedzy na temat podrywu, randek, kobiet i relacji damsko-męskich? Zapoznaj się z moim e-bookiem, który poprowadzi Cię za rękę przez cały proces zdobywania kobiety do romantycznego związku!